Yaşam

Aydın’ın En Yaşlı Düz ​​Suratlı Köpeği, Saçında Uyuşturucu Bulunan 3 Bin Yıllık; Nisan 2023’ün Önemli Arkeolojik Keşifleri

Tarihi daha doğru öğrenmek ve anlamak o kadar değerli ki! Yeni yöntemlerle daha da aydınlandığımız kesin. Bir diş ya da küçücük bir kalıntı bize o günlere dair çok değerli bilgiler verebilir. Ve yeni araştırmalar sayesinde çok uzak olduğunu düşündüğümüz tarihlerle aramızdaki göreceli fark giderek kapanıyor. İşte açığı biraz daha kapatan Nisan 2023’ün en önemli 10 arkeoloji haberi!

Kaynak: Arkeofili

10. Moğol İmparatorluğu’ndaki seçkin bir grup Yak sütü tüketiyordu.

Uluslararası bir araştırma ekibi, Moğol seçkinlerinin diyetlerini belirlemek ve farklı bireyler tarafından tüketilen süt, kan ve diğer dokularla ilişkili proteinleri tahlil etmek için diş taşının proteomik analizini kullanıyor. Ve sonuç, bu elitlerin inek veya at sütü değil, arkeolojik olarak ilk kez rastlanan Tibet sığır sütü ile beslendiğini gösteriyor.

9. 170.000 yıl önce insanlar dev salyangozlar yiyordu.

İnsanlarla salyangozlar arasındaki bağlantının 50.000 yıl öncesine dayandığını düşünsek de, insanlar 120.000 yıl önce Güney Afrika’daki bir kaya sığınağında bir yetişkinin eli kadar büyüyebilen bu sümüksü, çiğnenebilir ve besleyici sürüngenleri kızarttığını gösteriyor.

8. Oldukça katı olan Maya jipsindeki ima edilen bileşen keşfedildi.

Araştırmacıların analizi, uzmanları iki ağaca yönlendiriyor: Her ikisi de bugün hala bölgede yetişen Chukum ve Jiote. Ve uzmanlar daha spesifik olarak ağaçların özüne bakarlar. Testler, özsuyu aşılanmış sıvaların eski Maya sıvalarıyla aynı özelliklere sahip olduğunu ve Honduras nemine karşı dayanıklı olduğunu gösteriyor.

7. 2000 yıllık madeni paralar bir asker tarafından saklanmış olabilir.

İtalya’nın Toskana kentinde bulunan ve çoğu MÖ 1. yüzyıla tarihlenen 175 gümüş sikkenin, bir Roma iç savaşı sırasında sadık bir şekilde saklanmak üzere buraya gömülmüş olabileceğini öne sürüyor. Madeni paraların, Romalı general Lucius Cornelius Sulla’nın Roma Cumhuriyeti liderlerinin ortasında düşmanlarına karşı İtalya genelinde kanlı bir savaş başlattığı MÖ 82 yılına ait olduğu düşünülüyor.

6. Eski bir Roma villasında süslü bir şarap imalathanesi bulundu.

Roma’nın güneydoğusunda antik Appian Yolu üzerinde yer alan 24 hektarlık Quintilii villasının kendi tiyatrosu, otomobil yarışları için bir arenası ve duvarları ve zemini olan mermer kaplı lüks bir hamam kompleksi olduğu biliniyor. mermer kaplı bir yürüyüş yolunda yeni hasat edilmiş meyve. Alanların keşfi ile yapı içerisinde şaraphane olduğu tespit edilmiştir.

5. Gizemli Pikt uygarlığı, İskoçlar ve İrlandalılarda varlığını sürdürmüş olabilir.

Analizler, Piktler ile batı İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda ve Northumbria’da yaşayan günümüz insanları arasındaki genetik benzerlikleri ortaya koyuyor. Egzotik bir halk oldukları düşünülen Pict’lerin aslında, anakara Avrupalıların gelişinden önce Britanya’da yaşayan yerel Demir Çağı popülasyonlarından geldikleri bulundu.

4. 3 bin yıllık saçta uyuşturucu tespit edildi.

İspanya’nın Menorca kentindeki bir mezar alanından alınan insan saçı analizi, eski insanların ritüel törenlerde bitkilerden elde edilen halüsinojenik ilaçları muhtemelen kullandığını gösteriyor.

3. Bilinen en eski düz yüzlü köpek türü Aydın’da bulundu.

En son 2007 yılında Aydın Antik Kenti’nde sahibiyle birlikte gömülen köpek kemiklerini inceleyen araştırmacılar, bunun brakisefalik bir cins, boxer, pug ve chow chow gibi düz yüzlü köpekleri içeren bir grup olduğunu belirtiyorlar.

2. Ünlü matematikçi ve astronom Ptolemy’nin el yazması deşifre edildi.

Parşömen üzerindeki Yunanca metin ilk olarak 1819’da keşfedildi. Ve mevcut analizler sonucunda, bu metnin Ptolemy tarafından yazılmış, aralıkları gözlemlemek ve yıldızları incelemek için kullanılan bir alet olan meteoroskopun nasıl yapıldığını anlatan bir el kitabı olduğu ortaya çıktı.

1. Mısır’da kesik sağ ellerle dolu sahalar bulundu.

Araştırmacılar, MÖ 16-11 ortalarına tarihlenen bu ellerin en az on bir erkek ve muhtemelen bir kadınla ilgili olduğunu söyleyerek, kadınlar ve savaşın farklı dünyalar olmadığını öne sürüyor. Araştırmacılara göre sağ el amputasyonu, mezar hiyerogliflerinde kaydedilmeden yaklaşık 50 ila 80 yıl önce Mısır’da Hiksoslar tarafından uygulanan bir ritüeldir.

haberaslanapa.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu